2013 artschool-varna.com
 
     - 
Сицилия - цвят, форма и светлина

       На 10 февруари  2012 г. в Арт-салона на Радио Варна се откри заключителната изложба на проекта „Изразяване във форма”,  по програма „Леонардо да Винчи”. В проекта участваха 14 ученици от  специалност „Изящни изкуства“ в Национално училище по изкуствата „Добри Христов” Варна - Натали Иванова,  Жанина Маринова,  Гюнер Мазрек, Борислава Дамянова, Елица Василева, Симона Стоева, Виктория Стоева, Ренета Павлова, Лили Янкулова, Илкер Даналов и Цвета Арсова от XI клас , Габриела Симеонова, Милена Димитрова и Полина Цонкова от X клас. През ноември 2011 г. те преминаха двуседмична учебно-творческа практика в Сицилия, Италия.
В изложбата са представени всички творби на участниците в проекта, създадени както по време на предварителната им педагогическа подготовка в България, така и по време на  учебно-творческата практика в Сицилия.
         Предварителната подготовка включваше обучение в ателие за традиционна българска керамика, където под опитно ръководство учениците работиха с грънчарско колело и се запознаха с технологията на изпичане на керамиката, и с различни видове глазури. Създадените от техните ръце битови предмети привличат вниманието с красивите си форми и бялата кракле глазура. Показаните в изложбата оригинални скулптурни релефи са резултат от работата на участниците заедно с известния варненски скулптор Пламен Братанов, който ги въведе в тънкостите  на работата с восък и използването на различните инструменти,  провокира ги да експериментират с патината в релефа, да направят гипсови отливки на ръцете си.  Предварителната подготовка позволи на учениците да придобият опит в нови за тях дейности в областта на приложните и изящните изкуства, а това имаше пряка връзка с дейностите, които им предстояха по време на учебно-творческата практика в Сицилия. 
        Голяма част от представените в изложбата творби са създадени по време на мобилността в Сицилия, където учениците се обучаваха и твориха в различна и нова за тях среда. В ателието на известния скулптор и живописец Мариано Пиетрини те рисуваха живописни творби, следвайки неговата философия за светлината и хармонията на цветовете. Заедно със скулптора Маурицио Калабро изсякоха с чукове и длета каменни цветя, човешки лица и фигури, палеолитна Венера и глава на орел. Напътствани от художничката-керамик Ана Калабро те рисуваха върху керамични плочки с глазура своите представи за Сицилия, наблюдаваха как протича процеса на изпичане, и как сивите преди това петна се превръщат в блестящи сини, зелени, червени и златни цветове. С художничката Вера Пиетрини работиха на тема авторски етикети, като сътвориха уникални образци. 
        В изложбата са представени и художествени фотографии, които учениците правиха по време на изключително интересната им среща с известния професионален фотограф Сантино Трифило, по време на която той ги запозна с основните принципи на портретната художествена фотография.
      Освен творческата работа заедно с  италианските художници, учениците имаха възможността да рисуват и свободни пленерни задачи. На първо място, в уникалния със своята архитектура, скулптура и природа Ялари парк-музей, до град Барчелона Поцо ди Гото, където те живяха две седмици. Прекрасните пейзажи в изложбата са вдъхновени и от други, емблематични за Сицилия места, които те посетиха – антични гръцки амфитеатри, римски паметници, средновековна градска архитектура, норманска архитектура, църкви в стил сицилиански барок, неповтори със своята атмосфера малки сицилиански градове. Учениците рисуваха красивата природа, слънцето и светлината на Сицилия.  
     Като цяло на вниманието на зрителите е представена една много интересна и разнообразна като творчески експерименти и провокации изложба.