2013 artschool-varna.com
       На 16 март 2012 г. ученици и  учители се представиха на сцената на Драматичен театър „Ст. Бъчваров” – основна сцена в качеството си на солисти на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна, където прозвучаха произведения от Бах, Моцарт, Сен-Санс, Григ, Пучини, Сарасате , Е. Сежурне, П. Владигеров, Стр. Павлов, под диригентството на  Маестро Станислав Ушев. Това е традиционен концерт за учениците с предистория десетки години.Честта да свирят  като солисти на оркестъра се падна, след сериозна подготовка и прецизна селекция, на учениците Александър Ганчев / пиано/, Борил Георгиев /маримба/, Бояна Дерменджиева /цигулка/, Весела Янева / класическо пеене/, Емил Бояджиев /пиано/, Мартин Зайранов /цигулка/, Рустам Губкин – Матейски /цигулка/ и учителите Биляна Наденова /флейта/, Диляна Цветанова /цигулка/, Боян Бъчваров /пиано/. 
       На концерта за първи път пред варненска публика  прозвуча творбата на известния диригент, композитор и учител, участник  и инициатор на културни проекти  Страцимир Павлов – „ONENESS”. Пиесата е за камерен оркестър, пиано, 2 кларинета, флейта, обой. Създадена е през 2002 г. за соло пиано, а през 2007 г. е оркестрирана.За творбата си  Страцимир Павлов сподели: „ONENESS”  е  музикална медитация върху философската концепция за единство. Единството е състояние на цялостност, в което същността ни се чувства свързана с Всичко. То е състояние без противоположности, без дуализъм, или по-скоро е и това, обединено в Съзерцателна Хармония.”
       В пиесата са използвани похвати на минимализма, целящи лесното преливане на вниманието на слушателя към състояние на медитация и отваряне на чувствените аспекти на същността.Този концерт е копродукция на ТМПЦ – Варна и НУИ „Добри Христов” – Варна, които са партньори в качеството си на културни институти.