2013 artschool-varna.com

       На 26.04.2012 г. Струнен оркестър при Национално училище по изкуствата „Добри Христов” – Варна  с диригент Страцимир Павлов представи произведения от различни автори и епохи. Концертът бе със специалното участие на Хор на варненските момчета и младежи, диригент Дарина Кроснева, на пианото – Анна Пашанова.Прозвуча  музика от Моцарт, Пахелбел, Пучини, Ерик Уитекър, Кристина Агилера, Румяна Петрова и др. Солисти – Ралица Богданова, Бояна Дерменджиева, Славина Калканджиева, Йоанна Димитрова, Стефани Кръстева, Вяра Тултукова. Освен класическите музикални бисери, като „ Ave verum corpus” от Моцарт, чухме и  „Pie Jesu”от Мери Лин Лайтфут. Творбата е написана за децата, загинали в терористичния атентат в Оклахома през 1995 г. и е посветена на всички деца по света, станали невинни жертви на безмислено насилие. 
       Изненада на публиката поднесоха Славина Калканджиева и Йоанна Димитрова, които представиха популярната песен на Кристина Агилера  „Hurt”, аранжирана  специално за дует.
       Робърт Дейвидсон е  композитор от страната на кенгуруто - Австралия.Неговата най-нова творба  „A Short Hour Unseen” прозвуча за първи път в България, изпълнена от младите талантливи музиканти - ученици в  НУ И  „Добри Христов”, за които е предизвикателство да изпълняват не само традиционна класическа музика, но и нова, написана от техни съвременници.
       Както винаги в програмата присъства и музика от български автори. Освен „Поема за цигулка и струнен оркестър” от Румяна Петрова, солист Ралица Богданова, за първи път в България бе изпълнена „Молитва за дъжд”. Това произведение за струнен оркестър е свързано със  старинния български обичай „Герман” за измолване на дъжд. Интересен факт е, че премиерата на тази творба се е състояла в Ню Йорк, по време на продължителен сух период. След изпълнението на „Молитва за дъжд” публиката била изненадана, че навън вали проливен дъжд.