artschool-varna.com
Млади художници и музиканти от НУИ „Добри Христов” – Варна гостуват отново в Братислава

      На 26 април 2013 г.  Българският културен институт в Братислава, Словакия за втори път посрещна ученици от НУИ „Добри Христов” – Варна, по покана на г – жа Елена Арнаудова – директор на БКИ. Младите художници представиха изложба под надслов „Рисувани мелодии”, а клавирно трио „ДЕА” изнесе концерт с творби на Габриел Форе,Клод Дебюси, Астор Пиацола, Антонин Дворжак, Румяна Петрова. Международната изява е посветена на празника на българската култура и просвета и на славянската писменост. На официалното откриване на изложбата и концерта присъства посланикът на Република България в Словакия -  госпожа Маргарита Ганева, която изрази своето възхищение от професионализма на младите художници и музиканти и отправи покана за бъдещо сътрудничество. 
       Експозицията включва  творби на ученици от пети  до дванадесети  клас – живопис, графика, скулптура, компютърна графика. На вниманието на публиката са представени  пейзажи, вдъхновени от морето, прекрасната природа и възрожденска архитектура на България, натюрморти, портрети,  фигурални композиции, пластики и компютърни графики. Изложбата проследява пътя на творческото израстване на младите художници – от наивитета на детската рисунка до зрелите  като интерпретация и пластични постижения творби.  
       Младите  художници от НУИ „Добри Христов” получиха много високи оценки за творбите си, а талантливите  музикантки от трио „ДЕА” Полина Митева, Вяра Тултукова и Бояна Дерменджиева, носителки на много награди от национални и международни конкурси, покориха публиката с вдъхновените си изпълнения и професионализъм. 


ФОТО ГАЛЕРИЯ