НАГРАДИ              ДОКУМЕНТИ           СТИПЕНДИИ             КОНТАКТИ           ПРОЕКТИ              ВРЪЗКИ
ИСТОРИЯ              СПЕЦИАЛНОСТИ            ИЗЯВИ                                  ГАЛЕРИЯ
artschool-varna.com
НАЦИОНАЛНО УЧИЛИЩЕ ПО ИЗКУСТВАТА
    „Добри Христов” -  град Варна
Възпитаник на Национало училище по изкуствата "Добри Христов" с успех на Международния конкурс за цигулари "Анри Марто" в гр. Лихтенберг, Германия

         
      Цигуларят Мартин Зайранов, който е  ученик в НУИ "Добри Христов" гр. Варна в класа по цигулка на Евгения Пасковa и студент  в класа по цигулка на професор Марио Хосен в НБУ - гр. София    стана полуфиналист и носител на специална награда от престижния международен конкурс "Анри Марто" в гр. Лихтенберг, Германия.
       Конкурсът, на името на френския цигулар и композитор, живял в Германия и Франция е за цигулари от всички националности до 24 годишна възраст в три тура. На първи тур се изпълняват две части от сонатите за соло цигулка на Й.С. Бах, каприз от Паганини и концерт на Моцарт с каденца на Анри Марто. На втори тур - две задължителни пиеси -  на Анри Марто и Нилс Ейхберг за всички участници, нотите на които се дават един месец преди самия конкурс, соната от Бетховен, прелюд от  Макс Регер за соло цигулка и две виртуозни пиеси. На финал се изпълнява цял цигулков концерт с оркестъра на гр. Хоф, Саксония.
       В съревнование със 103 кандидати до 24 годишна възраст, Мартин, който е на 18 години, беше допуснат до полуфинала, заедно с още 15 цигулари -  девет от Япония и Южна Корея и седем от Франция, Швейцария, Великобритания  и Русия.
       Специалната награда  -  майсторска цигулка Джовани Паоло Маджини,  която е копие на инструмента на който е свирил Анри Марто, изработена от лютиера Екард Сейдл  през 2002 г. за първото издание на международния конкурс за цигулари  и се връчва за три години на най-ярко представилия се участник в конкурса.