НАГРАДИ                   УЧИЛИЩЕН ПРАВИЛНИК                     КОНТАКТИ                     ПРОЕКТИ                     ВРЪЗКИ
ИСТОРИЯ                СПЕЦИАЛНОСТИ                                      ПРИЕМ                  ГАЛЕРИЯ
2013 artschool-varna.com
  НАЦИОНАЛНО УЧИЛИЩЕ ПО ИЗКУСТВАТА
     „Добри Христов” -  град Варна
НУИ "Д. ХРИСТОВ" - ВАРНА ГОСТУВА С ИЗЛОЖБА В БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

   На 1 юни 2011 г. в галерията на БКИ Братислава ученици от специалност "Изящни изкуства" на Национално училище по изкуствата "Добри Христов" - Варна откриха изложба под надслов "Млади таланти от Варна посвещават изложба на Международния ден на детето".
   Експозицията на младите художници, на откриването на която присъстваха шестима от авторите, е създадена през последните два месеца от ученици от осми до единадесети клас
   На вернисажа присъстваха директорът на НУИ Христо Дипчиков, заместник-директорът за изобразителни изкуства Йорданка Манева и учителят по рисуване Красен Бербенков. В словото си г-н Дипчиков благодари на директор Арнаудова и нейния екип за сътрудничеството и високо оцени поканата НУИ "Добри Христов" да гостува на БКИ с изложба, тъй като това е една чудесна възможност да се покажат творческите заложби на младите художници пред различна публика, което ще допринесе за изграждане на тяхното самочувствие на бъдещи творци и ще им даде възможност да усетят, че желанията и усилията им не са напразни.
    Гост на проявата бе българският консул Бойко Хаджийски със семейството си. Присъстваха художници, учители от БСОУ, журналисти, българи и приятели на България.
    След официалната част вечерта продължи с хора, на които се хванаха както младите художници от Варна, така и някои от гостите на вернисажа, български песни и много настроение.

Снимки от вернисажа може да видите тук:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.204001446309862.50416.175967279113279


НАЦИОНАЛНОТО УЧИЛИЩЕ ПО ИЗКУСТВАТА "Д. ХРИСТОВ" - ВАРНА ГОСТУВА С ИЗЛОЖБА В БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ


    На 1 юни в галерията на Българския културен институт в Братислава ученици от специалност "Изящни изкуства" на Национално училище по изкуствата "Добри Христов"- Варна ще открият изложба под надслов "Млади таланти от Варна посвещават изложба на Международния ден на детето".
    Този проект е част от кандидатурата на Варна за европейска столица на културата през 2019 г. и се подкрепя от Програма за творчески проекти на Община Варна.
   Целите на тази международна изява на високо институционално ниво на ученици от НУИ "Добри Христов" са да се популяризира дейността на единственото по рода си професионално училище по изкуства във Варна, да се покажат творческите заложби на младите художници пред различна публика, което ще допринесе за изграждане на тяхното самочувствие на бъдещи творци, ще даде възможност на младите автори да усетят, че желанията и усилията им не са напразни.
    Началото на специалността "Изящни изкуства" в Национално училище по изкуствата "Добри Христов" - Варна е поставено през 1992 г. Изминалите деветнадесет години доказават, че си струват усилията да се обучават и възпитават млади художници. А те, от своя страна, да доказват своите възможности пред публика на традиционни годишни, дипломни изложби и конкурсни. Спечелените награди от национални и международни изложби и конкурси са доказателство за това, че в Националното училище по изкуствата учат даровити и талантливи деца.
Колекцията от творби на млади художници, която се представя в Българския културен институт в Братислава, е създадена през последните два месеца от ученици от осми до единадесети клас. Творбите са в различни жанрове и техники по определена тематика - пейзажи, натюрморти, портрети, интериорни и фигурални композиции. В изложбата са включени учебни работи, творби, създадени на пленер, както и свободни работи. Пътят на всяка една от тях до тук е продължителен и труден - особено за младите художници, които сега усвояват анатомията на човешката фигура, сега се учат как се изгражда композиция и как се прилагат законите на перспективата при осимислянето на пространството. По време на тяхното обучение в училището по изкуствата, те трябва да скъсат с наивитета на детската рисунка, да навлязат в същността на академичната, за да стигнат до освободената от всякакви условности творба.
    В изложбата могат да се видят оригинални като поглед към света и зрели като интерпретация творби. Разнообразни като теми и сюжети, и като пластични постижения, живописните платна, графики, скулптури и колажи са доказателство за талант и професионални натрупвания. В съвремието ни изложбата на учениците от Национално училище по изкуствата "Добри Христов" - Варна е сигурен знак за запазване и развиване на трайни ценности в изкуството в България.

Повече информация